De heer J.L.H.Kapteijns is tot ons grote verdriet begin 2018 overleden. Voor informatie kunt u contact opnemen met : geertje.kapteijns@gmail.com

 

Van jongs af aan voel ik me aangetrokken door de contouren en het lijnenspel van mijn omgeving. Ik kan zowel van de eenvoud en schoonheid van de natuur genieten, als van de skyline van een stad of dorp. Toen ik in aanraking kwam met minimal art tijdens mijn periode op de academie voelde ik mij direct aangetrokken tot deze kunststroming. De muziek van Philip Glass kan mij tot op de dag van vandaag blijven boeien. De tekeningen van M.C.Escher vind ik inspirerend. Zijn werk heeft bijgedragen aan hoe ik tegen dingen aankijk.

Vooral klassieke muziek en de ritmes van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse muziek hebben mijn voorkeur. Dit heeft mij tot de serie totems geïnspireerd. Ik zie een totem als symbool voor dans, zoals b.v. de meiboom, barre en totempaal die bij verschillende volksstammen bij bepaalde rituelen gebruikt werd en wordt. De verhalen van o.a. Tolkien en Robin Hobb zijn samen met Escher van invloed geweest bij mijn serie torens (keramiek), architectuur en landschappen (tekeningen).

De indrukken en ideeën die ik heb, blijven geruime tijd in mijn hoofd rondspoken, voordat ik met klei aan de slag ga. Ik heb een bepaalde voorstelling van hoe het resultaat moet zijn. Ik blijf afhankelijk van de mogelijkheden en
onmogelijkheden die het materiaal mij biedt, waardoor het mij steeds een extra uitdaging geeft.

Ik ga bij mijn ruimtelijke plastieken van basisvormen uit. Dit zijn altijd plaat-, doos- en bolvormen of een combinatie hiervan. Deze basisvormen worden met gietklei in zelf gemaakte mallen gegoten. Tijdens de droogperiode van de klei kan ik gaan vormen en eventuele details aanbrengen, waarna het object in de oven gebakken wordt. Wanneer ik de vorm een kleur geef, is een tweede bakgang met glazuur nodig. Door de afzonderlijke onderdelen daarna samen te voegen, ontstaat mijn beeld.

Mijn tekeningen zijn dikwijls een uitgangspunt voor mijn ruimtelijke vormen. Hierbij zie je vooral lijnen en ronde vormen. De tekeningen worden schetsmatig opgezet, met inktpunten worden de lijnen benadrukt en dieptewerking gesuggereerd.De kleurschakering ontstaat door de structuur in en de kleur van de ondergrond in combinatie met kleurpotlood.